Categories Haberler

Finike Portakalı konulu Coğrafi İşaret Semineri düzenlendi.

FİNİKE PORTAKALI Finike Meyve Üreticileri Birliği ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası(KUTSO) işbirliği ile Coğrafi İşaretlerde Bir Akdeniz Klasiği “Finike Portakalı” konulu seminer düzenlendi.

Oturum Başkanlığını FOX TV’den Meliha Okur’un yaptığı Seminere CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Finike Kaymakamı Ergun Baysal, KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Finike İlçe Tarım Müdürü Hasan Ali Gültekin, Finike Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Celal Bülbül, Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCiTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Özlem Sarı, Bereketli Eller Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı ve üreticiler katıldı.

Toplantı açılışında söz alan KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay şöyle dedi, ”İlkokulda coğrafya dersinde bize ilk öğretilen şey Türkiye’nin tarımda kendine yetebilen dünyanın 7 ülkesinden biri olduğuydu. Fakat 2017 yılında ülkemiz tarım ve gıda ürünlerinde 14 milyar dolarlık ithalat yapmışız. Bu ülkemiz için acı bir durum. Bizim acilen üretime odaklanarak ürünlerimizi önce ülkemize yeter hale sonra da ihraç eder hale gelmemiz gerekiyor.

Bölgemiz coğrafyası gereği tarımsal açıdan çok zengin. Finike portakalımızın yanında yöremize özgü daha birçok ürünümüz var.

Dünyada turizmin hızla değiştiği, insanların sadece yemek için kilometrelerce yol gittiği bir dönemde yaşıyoruz. Bu yüzden yöresel ürünlerimizi tescil edip bunları ticarete kazandırmamız gerekiyor.

Finike Kaymakamı Ergun Baysal, yapmış olduğu açılış konuşmasında, Finike Portakalının bir değer olduğunu belirterek, bu değere sahip çıkmak görevimizdir. Böyle bir semineri gerçekleştiren Finike Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Celal Bülbül ile yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederek, kaymakamlık olarak elimizden geleni yapacağız dedi.

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’de, tarımın önemi üzerinde durarak, siyasileri çalıştıracak ve uyaracak, harekete geçirecek olan sizlersiniz. Bizlere gelecek doğru bilgiler bizim çalışmalarımıza yön verecektir ifadesinde bulundu.

Birinci oturumda Türkiye’de coğrafi işaretler ve örnek uygulamalar, coğrafi işaretler ve kırsal kalkınma, coğrafi işaretlerde darboğazlar ve çıkış önerileri konuşuldu.
Toplantının İkinci kısmında Avrupa Birliği’nde Tescilli Narenciyeler üzerine konuşan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Geçmişten Bugüne Finike Portakalını ele alarak, Finike portakalını geliştirmek istiyorsak, patent almak önemli ama bunu uygulamak daha önemli. Sivil toplum örgütleri ve kaymakamlık bu konuya daha da önem vermeli dedi.

Finike Portakalının rekabet gücü için en önemli araç olan coğrafi işaret konusunda gelinen noktayı değerlendiren Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Celal Bülbül bu konuda katılımcıları bilgilendirdi.

Düzenlenen seminerden sonra katılımcılar Portakal Paketleme Tesisi Ziyareti, Hasat Etkinliği ile Limyra Antik Şehir Gezisine katıldılar.

[ngg src=”galleries” ids=”12″ display=”basic_thumbnail”]

About Author