Antalya’da Kaş Kınık Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) hazırlık çalıştayı gerçekleştirildi.
Kalkan Turan Erdoğan Fen Lisesinde yapılan çalıştaya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Dr. Saadet Tuğrul Ay, İl Sanayi Müdürü Ömer Ersoy, Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Serkan Üncü, Şehir Plancısı Funda Yörük ve Danışman Önder Çelik katıldı.
Çalıştayda, OSB, projenin planlamadaki yapılmış işlemleri, taslak plan oluşumu, bölgenin endemik ürünlerin değerlendirilmesi ve kadın girişimciliğin önemi hakkında değerlendirmelerde bulunan katılımcılar, yatırımın önemi ve hibe imkanlarını uygulamalı örnekleri ile anlattı.
KUTSO öncülüğünde Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Kaş Kaymakamlığı ve Belediyesinin girişimi ile iş ve işlemlerin başlanmasına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onay verildiği bildirildi.
Toplamda yaklaşık 668 bin metrekare hazineden tahsisli imar alanının 332 bin metrekarelik bölümünde Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Kompleksi inşaatı, 336 bin metrekarelik bölümünde ise Kaş Kınık Gıda İhtisas OSB çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.
Ayrılı alanda Kaş Belediyesi öncülüğünde planlama çalışmalarına başlandığı, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi alanı alt yapısı için ayrılmış alanları, idari ve sosyal donatı alanları, yeşil alanlar olmak üzere tüm ihtiyaç donatı alanları planlandığı belirtildi.
Ayrılan sanayi yapı alanlarında sadece bölgenin Kınık merkez olmak üzere, 200 kilometre çember alanı içerisinde yetişen örtü altı ürün, narenciye, zeytin, elma, nar, üzüm, badem, bölgenin endemik doğal ürünleri olmak üzere, süt ve türevlerinin işlenmiş 25 türünün tesisi yapılacak.
OSB’nin oluşumu ve geldiği nokta hakkında değerlendirmelerde bulunan KUTSO Başkanı Günay, uzun uğraşlar sonucunda geçen ay içerisinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına kuruluş dilekçesini vererek çalışmaları başlattıklarını, projeyle 300 milyon Euroluk yatırımın planlandığını söyledi.
İl Sanayi Müdürü Ersoy ise projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, 2021’in ilk çeyreğinde çalışmaların tamamlanmasını, aynı yılın sonunda faaliyete geçecek şekilde projenin biteceğini ümit ettiğini dile getirdi.
Belediye Başkanı Ulutaş yaptığı konuşmada, Kaş’a hem hal, hem de OSB yapılacağını ve sonraki süreçte bölgenin çok seçenekli pazar haline geleceğini vurguladı.
Kaymakam Yazıcı da projenin, gayri safi milli hasılaya çok önemli katkıları olacağına dikkati çekerek, bulundurduğu potansiyel itibariyle Kaş’ın dünyaya örnek olacak üretim tesisini hayata geçireceğine inandığını ifade etti.
Program, soru ve cevap bölümüyle sona erdi.