Antalya milletvekilleri ve ekonomi bakanı ile toplantı

Antalya’da TOBB’a bağlı oda ve borsa başkanları mevcut ekonomik gelişmelere dair tespit, görüş ve önerileri değerlendirmek üzere Antalya’da ATSO binasında bir araya geldi. “Antalya Yaklaşımı” nın zaruri hale geldiği kaydedilen toplantıda önümüzdeki günlerde Antalya’da bulunan iş adamları dernekleri ve esnaf odaları ile bir araya gelinerek Antalya Milletvekillerinin de yer aldığı Ekonomi ile ilgili bakanlarında davet edildiğini geniş katılımlı bir toplantı yapılması planı ortaya çıktı.

Toplantıya Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Kumluca Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Durdaş, İMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Bekir İnanç Kendiroğlu katıldı.

Başkanlar toplantı sonrasında basın mensuplarıyla gelerek bir açıklama yaptı

İstanbul’daki vahşi terör saldırısını kınayan başkanlar, “Ülkemizi yakan terör ateşinin biran önce sönmesini diliyoruz” temennisinde bulundu.

Ortak toplantıda Başkanlar "Antalya Yaklaşımı"nın zaruri hale geldiğini vurguladı

Hazırlanan ortak metni başkanlar adına ATSO Başkanı Davut Çetin okudu. Ortak metin şöyle; Antalya ekonomisi son 30 yılın en ağır krizini yaşamaktadır. İlimize gelen yabancı turist sayısı önceki iki yıla göre ilk altı ayda 2 milyon, Haziran ayında 750 bin kişi civarında olmak üzere %54 oranında azalmıştır. Antalya, turizmde 2004 yılının rakamlarına geri dönme riskiyle karşı karşıyadır. Bazı bölgelerimizde otellerin bir kısmı açılmamış olup, bir kısmı da Ramazan bayramı sonrasında kapanacaktır. Konaklama sektöründe %30’a yakın istihdam kaybı söz konusudur. Kemer, Alanya gibi ilçelerimizde kapalı işyeri sayısı bile durumu açık biçimde ortaya koymaktadır.  Antalya tarımında örtü altı üretimin en yoğun olduğu Nisan ve Mayıs aylarında üretici fiyatları önceki yıla göre yüzde 25 ve yüzde 41 arasında düşüş kaydetmiştir.

Gelir kaybı finansman alanında sorunlar yaratmaya başlamış, ilimizde protestolu senet ve karşılıksız çek tutarı artışı tırmanmaya başlamıştır. Mevcut durum devam ettiği takdirde,  Antalya ekonomisinde etkisi yıllarca sürecek kalıcı bir hasar ortaya çıkacaktır. Tüm sektörlerden sürekli olarak telefonlar geliyor, sesimiz duyulmuyor, eylem yapalım diyorlar. Bu konunun sosyal patlamaya doğru gitme tehlikesi bulunmaktadır.

Hükümetimiz, Şubat ayından bu yana konaklama ve seyahat acentaları için, uçak desteği, kredi erteleme gibi geçmişte görülmemiş önlemler almıştır. Ancak uçak desteği canlanma yaratmaya henüz yetmemiştir. Ayrıca, konaklama sektörü dışında turizmle yaşayan, turizmin doğrudan etkilediği sektörlere dönük olarak da destek sağlanması gerekmektedir.

Tüm sektörlerin direncisi artırıcı tedbirler hayata geçirilmeli

Bu hafta içerisinde İsrail ve Rusya ile ilişkilerin düzelmesi yönünde atılan adımları olumlu ve ümitle karşılıyor ve dış politikamızda bu yönde adımların hızlanmasını diliyoruz. Ancak, Antalya ekonomisinin durumu beklemeye zaman vermemektedir. Mevcut durum bir “Antalya Yaklaşımı”nı zaruri hale getirmiştir. Tüm sektörlerin direncinin arttırıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Özellikle iş dünyasının finansman koşullarına dönük destekleyici önlemlerin alınması acil hale gelmiştir. Hane halkı da dahil olmak üzere Antalya’da borç yükü, limitlerin üzerindedir.

Can suyu kredisi

Bu noktada ekonomi ile ilgili Bakanlarımızın Antalya’da Antalya gündemli olarak toplanmaları kent ekonomisine güç katacaktır. Bu nedenle birkaç aydan bu yana dile getirdiğimiz talepleri, bir kez daha gündeme getirmek istiyorum.

1-Antalya’da bütün sektörlerde KOBİ’lerin SGK, vergi, kredi ödemelerine erteleme ve birkaç yıla yayma imkânı sağlanmalıdır.

2- Antalya’da bütün sektörlerde KOBİ’lere faizsiz veya çok düşük faizli kredi imkânı sağlanmalıdır.

3- Antalya’ya dönük istihdam desteği programları geliştirilmelidir.

4-İşyeri kiralarında düşüş sağlamaya dönük vergi indirimleri yapılmalıdır. Stopaj ve emlak vergilerinde indirim yapılması, faizsiz ertelenmesi ya da ötelenmesi gündeme gelmelidir.

Kısa vadeli finansman ve destek önlemleri dışında, Türkiye turizminin geleceği ile ilgili beklentileri iyileştirmek üzere orta ve uzun vadeli yapısal politika paketi hazırlanmalıdır.

Turizmde kriz yönetimi masası kurulmalı

Turizmde durumun ciddiyeti dikkate alınarak kriz yönetimi masası kurulmalı, hedef pazarlar, tanıtım, halkla ilişkiler, hedef kitle kampanyaları, destekleme önlemleri için acil eylem planı geliştirilmeli ve hızla uygulamaya geçilmelidir. Temmuz ayında hükümetimizin bir paket açıklayacağı basında yer aldı. Bu pakette belirttiğimiz hususların dikkate alınması son derece önemlidir. Pakette dile getirilen unsurlardan birisi de turizmcinin ihracatçı sayılması ve ihracat desteklerinden yararlanması olarak görülüyor. Bu bizim yıllardır dile getirdiğimiz bir husustu, umarız sektörü tatmin edecek bir düzenleme ile hayata geçer.