Tarım sektörü tehlikede

Son birkaç yılda ihracat ile ilgili yaşanan sıkıntılara, uçak krizinin de eklenmesiyle Batı Antalya bölgesinde tarımın durma noktasına geldiğini belirten KUTSO Başkanı Murat H. Günay, önemli açıklamalarda bulundu.

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası(KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay’ın konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklama şöyle;

Hizmet verdiğimiz Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçeleri, narenciye ve örtü altı yaş sebze üretiminde dünya markası olmuş bir üretim bölgesini oluşturmakta. Bölgemizde tarımsal üretimden elde edilen gelir, turizmden elde edilen gelirden çok daha fazla.

Önemli pazarlara ulaşan yollar kapalı
Son yıllarda ülkemizde ve özellikle yaşadığımız coğrafyadaki komşu ülkelerin yaşadığı sıkıntılar ihracatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Pazarlamada yaşadığımız bu sıkıntıların üzerine Rusya ile yaşadığımız uçak krizi üretiminin büyük kısmını Rusya’ya ihraç eden bölgemizde hayatı durma noktasına getirdi. Şu anda kış sezonunda olmamız nedeniyle üretim düşük ve fiyatlar nispeten yüksek. Havanın ısınması ve üretimin artmasıyla, sezon sonunda ve önümüzde ki üretim sezonunda çiftçilerimizi ve tarım sektörünü çok büyük sıkıntılar bekliyor.

Sektör çökebilir
Çiftçilerimiz üretim sezonu boyunca tarımsal krediler kullanmakta buna ek olarak çalıştıkları komisyoncu firmalardan sezon öncesi nakit para alıp, karşılığını ürün olarak ödemekteler. Komisyoncularımız tüccar ile çiftçi arasında bir garantör görevi görmekteler.

Ayrıca ihracatçılar, tüccarlar, komisyoncular, zirai ilaç firmaları, danışmanlık firmaları, fide üretim tesisleri, tohum firmaları, hırdavat ve sera malzemeleri satan işyerleri ve diğer paydaşlarla beraber düşünüldüğünde tarım sektöründen kazanç sağlayan büyük bir ekonomiyi konuşuyoruz.

Ürünlerin pazar bulamayıp satılamaması bölgemizde bir domino etkisi yaratarak ihracatçıdan çiftçi ailelerimize kadar sektörün tüm bileşenlerini sıkıntıya sokacaktır.

Elde ettiği tarımsal gelirin büyük çoğunluğunu ihracattan sağlayan bölgemizin yeni pazarlara bir an önce kavuşması önem arz ediyor. Bu konuda özellikle yeni gümrük anlaşmaları ve hava kargonun teşvik edilmesini çok önemsiyoruz.

Alternatif Pazar ve pazarlama yöntemleri geliştirilmeli
Bölgemizde yetişen ürünler şu anda yalnızca karayolu ile taşınabilmekte. Bu da sınırlı bir raf ömrü olan yaş sebze ve meyvenin pazar alanını sınırlamaktadır. Halihazırda ihracat yaptığımız ülkeler Ukrayna, Romanya, Bulgaristan ve azda olsa Almanya, İsrail, Beyaz Rusya ve Gürcistan.
Pazar payımızı arttırmak ve ürettiğimiz kaliteli ürünleri daha iyi bir fiyata satmak için mutlaka daha uzakta bulunan canlı ve lüks pazarlara ulaşabilmemiz gereklidir.

Hava yolu taşımacılığı şart
Bugün dünyanın büyük ekonomiye sahip ülkelerine baktığımızda hepsinin havayolu taşımacılığını aktif olarak kullandığını görüyoruz. Çin’den veya Amerika’dan sipariş verdiğimiz bir ürün 3 gün içerisinde elimizde olabiliyor.

Havayolu taşımacılığını ihracatçımıza cazip hale getirecek teşvik ve çalışmalar yapılmalı ve Antalya’ya yapılması planlanan 3. Havaalanı biran önce hayata geçirilmelidir. İhracatçımız için ürünlerini saatler içerisinde Uzak doğu, Orta Asya, Avrupa ve deniz aşırı ülkelere ulaştırabilmek büyük bir avantaj sağlayacaktır.

İyi çiftçiler ödüllendirilmeli
Bölgemizden ihracat yapan firmalarımız ile yaptığımız görüşmelerde;
İhracata yönelik kaliteli ürün yetiştiren çiftçilerimiz ihracata giden ürünleri üzerinden desteklenerek ihracat için verilen desteklerin bir kısmı yılsonunda üreticinin hesabına aktarılmasının gerektiğini, böylece kaliteli ürün yetiştiren çiftçilerimizin ödüllendirilmiş olacağını belirttiler. İhracatçılarımız ayrıca gümrük vergileri ile ilgili düzenleme yapılmasını istediler.

Gerekli tedbirler biran önce alınmalı
Yaz döneminde üretimin artması ile birlikte çiftçilerimizi ve tüm tarım sektörünü bekleyen sıkıntılar için hükümetimiz biran önce gerekli tedbirleri almalıdır.

* Çiftçilerimizin ve sektör paydaşlarının kullandığı krediler için ödeme kolaylıkları sağlanmalı.
* Asgari ücret uygulaması ile birlikte artan tarım sigortalılarının primlerinin artıştan önceki haline döndürülmeli.
* Tarım sektörü içerisinde bulunan tüm paydaşların vergi ve prim ödemelerinde taksitlendirme ve faiz indirimi yapılmalı
* Üreticiden alınan %2 stopaj kaldırılmalı.

Turizmde olduğu gibi özellikle örtü altı üretimi kapsayan bir “Tarım Sektörü Destek Paketi” bekliyoruz.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’ın açıklamalarını da bölgemiz için çok önemli.