Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası(KUTSO) İnşaat Sektörü Meslek Komitesi toplantısında, inşaat sektörünün geleceği ve sorunları değerlendirildi.

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Meclis Başkanı Mehmet Çetintürk, Yön. Kur. Başkan Yardımcısı Ahmet Çetin, Yön. Kur. Başkan Yardımcısı Bayram Karagül, Yön. Kur. Üyeleri İbrahim Uğur Çakır, Muharrem Şahin, Meclis Üyeleri Mustafa Hoyrazlı ve Bülent Kızılkaya ile 10. Gurup(İnşaat) Meslek Komitesi Üyelerinin katıldığı toplantı Kumluca Belediyesi 50. Yıl Kültür Merkezinde yapıldı.

KUTSO İnşaat Meslek Komitesi Başkanı Erdal Akkın, “Meslek komitelerini tekrar hayata geçirerek bu toplantıları düzenleyen Kumluca Ticaret ve Sanayi Odamıza teşekkür ediyorum. Sektörümüzün sorunlarının çözümü adına meslek komitemizin alacağı kararların rapor haline getirilerek odamız tarafından ilgili kurumlara iletilmesi çok önemli. Toplantımız hayırlı olsun” diyerek toplantıyı başlattı.

İnşaat sektörünü önemli sıkıntılar beklediğini belirten Murat H. Günay “Özellikle yaşadığımız bu zor günlerde, ülkemizin güvenliği ve bizlerin huzuru için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum.

Bölgemizde, özelliklede Kumluca ilçemizde inşaat sektörünü bekleyen bazı sorunlar var bu sorunları ortak bir şekilde hareket ederek çözemezsek yakın dönemde büyük sıkıntılar ile karşılaşabiliriz.

Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz ve değişen faiz politikaları nedeniyle müteahhitlerimiz ve ev almak isteyen müşteriler paraya eskisi kadar kolay ulaşamayabilir. Bu durum sat-yap şeklinde çalışan sektörümüzü yap-sat şekline dönüştürür.

İnşaat sırasında gerçekleşen inşaat dışı maliyetler %30’u aşmakta ve maalesef bu inşaat dışı maliyetleri müşteriye yansıtamadığımız için ciddi bir yük oluşturuyor. İş güvenliği her zaman olduğu gibi yine sektörümüzün en ciddi sorunlarından birini oluşturmakta.

Daha önce gerçekleştirdiğimiz toplantıda ana konu beton fiyatlarının yüksek olmasıydı. Bugün burada aramıza yeni katılan hazır beton firmamızı da tebrik ediyorum. Seviyeli bir rekabet ortamı sektörümüzü canlandıracaktır.

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölge ekonomisinin can damarı olan değerli iş adamlarımızın destekçisi olmaya devam edeceğiz. Gerçekleştirdiğimiz bu toplantılarımızı diğer meslek guruplarımız içinde düzenli olarak devam ettireceğiz.

KUTSO yönetimi olarak göreve geldiğimiz 2 yıl içerisinde söz verdiğimiz gibi öncelikle Kaş, Demre ve Finike’de bulunan temsilciliklerimizin altyapısını güçlendirmek için yeni bürolar satın aldık ve bu temsilciliklerimizi adeta bir oda şeklinde hizmet verebilecek konuma getirdik. Artık buralardaki üyelerimiz ilçelerinin dışına çıkmadan tüm işlemlerini temsilciliklerimizde yapabiliyor. Artık sıra odamıza yakışır, içerisinde konferans ve eğitim salonlarının bulunduğu modern bir hizmet binası yapmaya geldi. Şu anda ruhsat aşamasındayız ve birkaç hafta içerisinde temel atmayı amaçlıyoruz. Bu konuda siz değerli meslektaşlarımızın destek ve önerilerini bekliyorum.” dedi.

Toplantıda söz alan İş Güvenliği Uzmanı Cahit Berker, “Müteahhitlerimiz her ne kadar gereken önlemleri alsa da işçiler bu kurallara uymuyor. Bunun başlıca nedeni ise işçi bulmadaki zorluk. Fakat inşaatta yaşanan kazaların yaptırımları noktasında kazanın boyutu hiç önemli değil. Yaşanan en ufak sıkıntıda bile müteahhitlerimiz ağır cezalarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu kazaların azalması için işveren ve iş güveliği uzmanları koordineli çalışmak zorunda.

Yine işverenler kadar işçilerinde iş güveliği konusunda yeterli bilince ulaşması şart. İnşaat sektöründe kalıpçı, demirci, tuğlacı gibi işçi ve hizmet sağlayan bileşenlerinde kurumsallaşması ve belirli standartları yakalaması gerekiyor. İşverenlerde bu noktada mutlaka hizmet aldığı kişiler ile sözleşme yapmalı ve kayıt dışı hiç kimse çalıştırılmamalı. İnşaatları kontrol eden bir görevli sürekli işin başında olmalıdır. Herhangi bir iş kazasından dolayı alınacak cezanın bu maliyetlerin en az 10 katı olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Emsal değerler ile ilgili yaşanan sıkıntıdan bahseden Müteahhit Nurullah Çelebi, “Kumluca’nın 1. Derece deprem bölgesi olmasından dolayı binalarda zemine birkaç kat inilmesi gerektiğini fakat zemine yapılan inşaatında emsale dahil ediliyor. Yerin 2 kat altında yapılan inşaatın herhangi bir ekonomik değeri yok. İlçemizdeki bu emsal ve asma kat sorununun çözülmesi çok önemli bir konu” dedi.

Ayrıca hazır beton konusunda söz alan firma sahiplerinden Mustafa Albayrak hazır beton işinin maliyetli ve zor bir iş olduğunu, daha önce bölgedeki bir firmanın bu şartlara dayanamadığını belirterek müteahhitlerin bu konunda duyarlı olması gerektiğini belirtti.

Yeni kurulan hazır beton firmasının ortaklarından Ersen Sarıaslan ise “Firmamız yeni kurulmuş olabilir fakat taş ocağı işletmeciliği ve hazır beton konusundaki tecrübemiz çok eskilere dayanmaktadır. Bu konuda müteahhitlerimizi herhangi bir sıkıntıya sokmayacağımızı temin ederim. Ayrıca beton konusunda Türkiye’nin 2 büyük çimento firmasından biriyle çalıştığımızdan dolayı müşterilerimiz için önemli fiyat avantajları saylayabileceğimizi belirtmek isterim” dedi.

Toplantıda komite üyeleri de çeşitli konularda söz alarak fikirlerini belirttiler.

Toplantının ardından katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.